Ako vybrať investičné striebro?

Investičné striebro je veľmi zaujímavý spôsob investície do drahých kovov. Je cenovo dostupnejšie ako zlato a poskytuje určitú záruku v čase ekonomickej neistoty. Poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy a na čo si dať pozor.

Investičné striebro je veľmi zaujímavý spôsob investície do drahých kovov. Je cenovo dostupnejšie ako zlato a poskytuje určitú záruku v čase ekonomickej neistoty. Poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy a na čo si dať pozor.

Doba čítania 10 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Druhy investičného striebra

Tehly

Môžu mať rôznu hmotnosť, zoženiete zliatok o váhe okolo 250 gramov, ale aj tehlu vážiacu niekoľko kilogramov.

  • Najjednoduchší spôsob investície.

  • Nemusíte riešiť umeleckú či zberateľskú hodnotu.

  • Vyrábajú sa v mnohých veľkostiach či hmotnostiach.

  • Musí obsahovať logo vydavateľa, hmotnosť, rýdzosť, pečať kvality a výrobné číslo.

  • Väčšie prevedenie ponúka výhodný pomer ceny striebra na gram hmotnosti.

Investičné strieborné tehly

Mince

Okrem toho, že ide o investičný nástroj, sú tiež ideálne alternatívne platidlo.

  • Cenovo dostupnejšie ako zlaté mince.

  • Na minci musí byť uvedená nominálna hodnota, rýdzosť, štátny symbol a rok emisie.

  • Rýdzosť musí byť minimálne 999 a hmotnosť viac ako 0,5 unca.

  • Vyobrazené rôzne témy, napr. filharmonika, javorový list alebo Český lev.

  • Vydávané samostatne alebo v celých sadách.

  • Rôzna hmotnosť aj priemer, napríklad do 38 mm alebo aj viac ako 41 mm.

Investičné strieborné mince

Zliatky

Kvalitné strieborné zliatky sa vyrábajú v rôznych hmotnostiach.

  • Musí obsahovať logo vydavateľa, hmotnosť, rýdzosť kovu, punc a unikátne výrobné číslo.

  • Väčšinou zabalené v ochrannom blistri.

  • Rôzna hmotnosť, napríklad menej ako 28 g, alebo tiež viac ako 500 g.

Investičné strieborné zliatky

Podľa čoho vyberať

Veľkosť investície

V prvom rade sa rozhodnite, či vám bude viac vyhovovať jednorazová alebo pravidelná investícia.

  • Pokiaľ si môžete dovoliť uvoľniť veľké množstvo peňazí a ide vám o špekulatívnu investíciu, bude lepší väčší jednorazový nákup. Aj tak je však možné rozdeliť ho napríklad do niekoľkých málo menších nákupov podľa pohybu ceny striebra.

  • Pre väčšinu ľudí ale bude lepšia pravidelná investícia, keď si spočítate, koľko peňazí si môžete dovoliť investovať a striebro budete skupovať po menších objemoch.

Hmotnosť a veľkosť

  • Základnou váhovou jednotkou investičného striebra je Trójska unca označovaná skratkou oz. Trójska unca váži 31,1 gramu drahého kovu. Vždy sa jedná o tzv. rýdze striebro.

  • Ďalej sa hmotnosť uvádza v gramoch. V prípade investičného striebra je hodnota 999,9/1 000 najvyššia možná rýdzosť. Taká hodnota hovorí, že z 1 000 gramov je 999,9 gramov striebra a iba 0,1 gramu pripadá na iný kov.

  • Čo sa týka veľkosti, môžete naraziť na malé zliatky a pliešky, ale aj na strieborné tehličky. Dobre si premyslite, ako často budete so striebrom manipulovať a kde ho chcete mať uskladnené.

Emisie

Investičné mince alebo medaily vychádzajú v emisiách, ktoré sa môžu líšiť kvalitou či počtom kusov.

  • Je vždy dobré vedieť o danej emisii čo najviac, prípadne si všetky detaily vyhľadať práve podľa dátumu.

  • Vyhľadať si tak môžete napríklad rok 2022, marec 2019 alebo marec 2021.

    Ide o maximálne množstvo mincí či medailí, ktoré bude vydané. Čím menší je emisný náklad, tým zaujímavejší je produkt zo zberateľského a investičného hľadiska. Renomované podniky stanovený emisný náklad prísne limitujú a neprekračujú.

Kvalita

Zlaté a strieborné mince sú dnes razené a ponúkané v dvoch prevedeniach a kvalitách.

  • Proof - špičková kvalita so zrkadlovo lesklou plochou a matným reliéfom. Tieto produkty sú v ochrannom obale a pokiaľ ich z neho vyberiete, dôjde k znehodnoteniu v dôsledku dotyku, oxidácie či pôsobenia prachu.

  • Štandard - mince sú razené v najvyššej rýdzosti, ale vyrábané iným spôsobom. Povrch je matný a pri zaobchádzaní tak nie je potrebná zvýšená opatrnosť. Napríklad mince vydávané ČNB vychádzajú súbežne v oboch prevedeniach.

Investičné striebro je v rôznych prevedeniach

Balenie

Investičné striebro môžete kúpiť v rôznom balení, predídete tak jeho znehodnoteniu.

  • Blister - priehľadná plastová fólia zatavená po celom svojom obvode, často s priestorom pre doplňujúce informácie.

  • Kapsule - najčastejšie štvorcová alebo obdĺžniková krabička z priehľadného plastu.

  • Etue – luxusná uzatvárateľná krabička z kože, dreva, papiera či plechu.

  • Obľúbené je tiež darčekové balenie.

Cena

Cena striebra sa odvíja od trocha iných parametrov, než je to pri zlate.

  • Cena zlata stúpa v dôsledku rastúcich cien, inflácie a snahy investorov ochrániť svoj majetok.

  • Cenu striebra ovplyvňuje predovšetkým priemyselná produkcia, s ktorou je záujem o striebro spojený.

  • Striebro porastie na cene v podstate vždy, pretože oživovanie priemyselnej výroby je nevyhnutnosťou a strieborné zásoby sa stenčujú.

  • Je potrebné počítať s tým, že na rozdiel od zlata sa cena striebra vyznačuje väčšími výkyvmi.

  • Pri obchodovaní majte na pamäti, že sa najčastejšie budete stretávať s cenami v dolároch za trójsku uncu a hlavnými ukazovateľmi pre vás bude index NYSE alebo NASDAQ.

  • Pokiaľ si chcete vypočítať aktuálnu cenu, je preto nutný prepočet.

    NYSE - ide o skratku z New York Stock Exchange, čo je americká burza cenných papierov sídliaca na Manhattane. Táto burza je s veľkým predstihom najväčšou burzou na obchodovanie s akciami na svete, merané podľa trhovej hodnoty všetkých obchodovaných akcií.

    NASDAQ - podľa trhovej kapitalizácie ide o tretiu najväčšiu burzu na svete a druhú najväčšiu v USA. Ide o rýdzo elektronickú burzu, NASDAQ je akronymom z National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Je tu obchodovaných viac ako 3 900 spoločností.

Krajina pôvodu

Pred samotným nákupom si vybraný kus striebra čo najlepšie preverte a pokiaľ kupujete zliatok, zamerajte sa aj na rafinériu.

  • Rafinéria zodpovedá za kvalitu kovu, ktorý kupujete. Našťastie pre vás existuje zoznam dobrých a preverených rafinérií.

  • Svoje peniaze stavte na možno drahšie, ale zaručene pravé striebro z preverených destinácií a rafinérií.

  • Mnoho dobrých spoločností ponúka garanciu pôvodu striebra.

Najčastejšie otázky

Bohužiaľ, na rozdiel od zlata nie. V Slovenskej republike podlieha striebro 20 % DPH. Pokiaľ si investičné striebro zakúpi platca DPH, bude si môcť daň zo zakúpeného tovaru odpočítať v najbližšom zdaňovacom období. Avšak ak si striebro kúpite ako neplatca DPH, výšku DPH si odpočítať nemôžete a cena nakúpeného tovaru je pre vás teda konečná.

Likvidita je ukazovateľ, ktorý vypovedá o tom, ako rýchlo sa dá investícia premeniť na hotové peniaze. Ako investori dávajte vždy prednosť strieborným minciam, ktoré majú dostatočnú likviditu. To znamená, že ich v prípade potreby môžete ľahko vymeniť po celom svete, na rozdiel od zberateľských mincí, o ktoré nie je taký dopyt. Pre investície do striebra vyberajte také mince, ktoré sú razené vo väčšom množstve.

Pokiaľ chcete mať s obchodovaním čo najmenej starostí, zvoľte subjekt, u ktorého drahý kov nielen kúpite, ale ktorý tiež ponúka možnosť spätného odkúpenia. V takom prípade sa pozrite aj priamo do uzatváranej zmluvy, kde táto možnosť musí byť uvedená.
V zásade máte tri možnosti, ako so striebrom obchodovať.

  • CFD - vy kúpite striebro, od uzavretia do skončenia platnosti zmluvy sa zmení cena a podľa toho buď inkasujete zisk, alebo stratu. V takom prípade vám striebro domov vôbec nedorazí a všetko prebieha cez brokera.

  • ETF - obchod, kedy investujete do fondu naviazaného na striebro a ten priamo okopíruje jeho cenu.

  • Opčné kontrakty - opcia je cenný papier dávajúci vám možnosť za vopred stanovených podmienok využiť kontrakt stanovený touto opciou.

Aj keď disponujete menšími prostriedkami, môžete dosahovať zaujímavé zisky. Prostredníctvom brokerov totiž môžete využívať obchodovanie cez páku. To je však značne rizikové. Môžete síce rýchlo zarobiť, ale pri zlom rozhodnutí tiež prísť o všetko. Aj preto sú pákové obchody určené iba skúsenejším investorom. Princípom pákového obchodu je využitie vášho malého objemu kapitálu, ktorý doplní výrazne väčší objem cudzieho kapitálu ku konkrétnej investícii. To môže vo výsledku násobiť váš zisk, rovnako ako prípadnú stratu. Napríklad kupujete striebro v páke 1 : 2. To znamená, že polovica peňazí je vaša, druhú polovicu zaisťuje broker. Pokiaľ sa cena striebra prepadne o 10 %, prichádzate o 20 % svojich vložených peňazí. V prípade, že je páka 1 : 5, poskytujete iba pätinu celkovej investovanej čiastky. A keď cena striebra porastie, vy získate adekvátny násobok v porovnaní s obchodom bez páky. Druhou možnosťou, ako obchodovať s malými čiastkami, je veľké množstvo transakcií počas krátkej chvíle. Čo je s fyzickým striebrom nemožné, je na burze preverený postup, kedy vám na zadávanie príkazov stačí mobilný telefón a príslušná aplikácia. Samozrejme môžete pri obchodovaní vsádzať na rast ceny aj jej pokles. Väčšinou ide ale o zložitejšie mechanizmy, do ktorých by sa začiatočníci nemali púšťať.

Ide o fyzickú osobu alebo firmu, ktorá účtuje poplatok alebo províziu za vykonanie príkazov na nákup a predaj, ktoré predkladáte vy ako investor.

Dobrá správa je, že striebro sa (vďaka nižšej cene) falšuje menej častejšie ako zlato. Spôsobov, ako odhaliť falzifikát, je našťastie niekoľko. V prvom rade je dôležitá prevencia – nakupujte iba od preverených inštitúcií, pokiaľ možno bez prostredníka. Rovnako tak sú na každom zliatku, minci aj medaile identifikátory (punc, identifikačné číslo), ktoré by ste mali dohľadať na internete. Na overenie pravosti striebra sa stále používa metóda váženia, merania a overovania magnetizmu. Toto je vhodná metóda predovšetkým pri strieborných investičných minciach. V dnešnej modernej dobe sa však často používa spektrálna analýza a overovanie ultrazvukom.

Striebro môžete mať uložené v banke v bezpečnostnej schránke, u obchodníka alebo u seba doma. V tom prípade však dbajte na to, aby sa nedostalo z originálneho obalu. Okrem možného poškodenia tým taktiež znižujete jeho cenu. Na domáce uloženie sú najvhodnejšie etue a kazety na mince, prípadne rôzne priehľadné kapsule. Práve etue a kazety bývajú často pekne spracované, z kvalitného dreva a vyložené napríklad zamatom. Na uskladnenie striebra vo vyššej cene si určite kúpte trezor.

  • Vyhnite sa spoločnostiam, ktoré ponúkajú drahý kov za výrazne nižšiu cenu ako konkurencia.

  • Pred nákupom si zistite všetky poplatky, ktoré bude nutné zaplatiť.

  • Dobrým zdrojom informácií sú tiež recenzie zákazníkov, ktoré vypovedajú o dôveryhodnosti predajcu.

  • Nezabudnite si overiť, či vami vybraný predajca ponúka spätné odkúpenie striebra a za akých podmienok (oboje by malo byť uvedené v zmluve).